Vegan Apple Pie




Parliamo di quella che per me è una delle torte per eccellenza: semplice, pochissimi ingredienti ma un sapore unico: l'apple pie! Qui vi propongo una versione vegan, facilmente realizzabile e che non richiede nemmeno particolari ingredienti.

Per la pasta:

150 gr. di farina 00 // 150 gr. of plain flour
75 gr. di farina integrale // 75 gr. of whole ehwat flour
75 gr. di farina 0 // 75 gr. of bread flour
15 gr. di zucchero di canna // 75 gr. of brown sugar
100 gr. di olio di girasole // 10 gr. of sunflower oil
1 pizzico di sale // a pinch of salt
2 cucchiai di aceto di mele // 2 teaspoon of apple vinegar

Per il ripieno:

10 mele Fuji // 10 Fuji's apple
1/2 cucchiaino di noce moscata // half teaspoon of nutmeg
2 cucchiaini di cannella // 2 teaspoon of cinnamon
100 ml di succo d'arancia // 100 ml. of orange juice
1/2 cucchiaino di sale // half teaspoon of salt
150 gr. di zucchero di canna // 150 gr. of brown sugar
30 gr. di olio di girasole // 30 gr. of sunflower oil


Setacciate in una ciotola grande la farina 00, la farina integrale e la farina manitoba, insieme a un pizzico di sale. Aggiungete lo zucchero di canna e iniziate a impastare con l'olio di girasole aiutandovi con un cucchiaio di legno. Aggiungete l'acqua quanto basta e l'aceto di mele e impastta bene per ottenere un composto elastico e lavorabile. Formate una palla e fatela riposare in frigo avvolta nella pellicola per almeno un'ora.
Pelate e tagliate le mele a spicchi e mettetele in una ciotola abbastanza grande, unite le spezie, il succo e lo zucchero e cuocete il tutto in una pentola, insieme all'olio di girasole fino a che gli spicchi di mela avranno assorbito quasi tutto il succo.
Dividete l'impasto in due panetti e aiutandovi con un mattarello e della farina, stendete la prima base su una teglia rivestita di carta forno.
Aggiungete il ripieno raffreddato e copritelo con il secondo strato di impasto. Spennellate con del latte la superficie dopo aver sigillato i bordi e praticato tre tagli per far fuoriuscire l'aria.
Infornate per 45 minuti a 180°C. Servite il dolce tiepido con del gelato alla vaniglia.

Buon appetito!


English version:

You can never fail with apple desserts.
For me, are the best cake in the world.. apple pie, apple cake, strudel, tart tatin, french apple tart... Maybe I have a problem with apple desserts?
They remind me the autumn, my favourite season.
"Home is where your heart is"... but I think, home is also where apple, cinnamon and nutmeg bake together.

So, let's start with this fantastic vegan apple pie!

First of all, mix together the different kind of flour, the sugar and a pinch of salt. Add the sunflower oil, two or three tablespoon at the time, and mix it with a spatula. Now add the vinegar and the water, one tablespoon at the time, until you have a dough that you can work with your hands, it should not be too sticky.
Roll the dough in the plastic wrap and refrigerate it for about an hour.

For the filling, the first step is peel off all the ten apples and cut it in thin slices, then in a big bowl mix together the fruit with cinnamon, nutemeg, sugar, orange juice and then, sauted in a large pan with the sunflower oil.
You have to cook the apple for about 15 minutes, until the fruit absorb all the juice. Let them cool down.

Now, take the dough out of the fridge and cut in half.
On a lightly floured surface, roll out the dough into two circles and press the first in a pie plate, about 20 cm in diameter, add the filling and lay over the second pie crust.
Tuck the top crust under the bottom one and roll it under all around, pinch it together to close and then crimp the edges with fingers.

Cut a fews slits in the crust top to allow the steam to escape during baking.
Brush the whole crust with a few tablespoon of no dairy milk and sprinkle with two table spoon of brown sugar.

Bake the pie for about 15 to 20 minutes at 180°C. Serve it warm with a scoop of vanilla ice cream. 

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